Tannfrembrudd hos baby: veiledning for småbarnsforeldre

tenner hos babyer

Tannfrembrudd hos baby fryktes ofte blant småbarnsforeldre. Søvnløse netter, mye gråting og lav appetitt er ikke bare tungt for babyen, men også for foreldrene.

Her får du all informasjon du trenger om hva tannfrembrudd er, hvilke symptomer du bør være obs på, hvordan babyen påvirkes. Hva du kan gjøre for å lindre smertene og hvordan du kan praktisere god tannhelse fra barnets første tann.

Hva er tannfrembrudd?

Når barn fødes ligger melketennene som har vokst under svangerskapet skjult i kjevene. Ved omtrent 6-8 måneders alder og frem til barnet er 2-3 år kommer melketennene frem.

Det finnes store variasjoner – noen barn får tannfrembrudd når de er kun 3 måneder gamle, mens andre ikke får før de er 1 år gamle. Vanligvis kommer de 2 tennene i underkjeven først, etterfulgt av de 2 tennene i overkjeven.

melketenner

Symptomer på tannfrembrudd

Selv om du kanskje tror at tannfrembrudd er kjempevondt for babyen, er det vanligste at babyen bare opplever mildt ubehag, ifølge barnelegen Lisa Diard. Vanlige tegn på tannfrembrudd inkluderer:

  • Biting på egne fingre, tær eller voksne i nærheten
  • Sikling som følge av økt spyttsekresjon
  • Kløe i gummene
  • Mild feber

Mange har en misoppfattelse om at tannfrembrudd kan forårsake mageproblemer og høy feber. Men studier viser at det ikke finnes noen sammenheng mellom disse symptomene og tannfrembrudd.

Du trenger sjelden å kontakte lege ved tannfrembrudd. Men hvis babyen opplever sterke smerter eller uvanlige symptomer bør du ta kontakt for en profesjonell undersøkelse.

Hvordan påvirker tannfrembrudd babyen?

Tannfrembrudd kan ha både fysisk og emosjonell påvirkning på babyen. Den mest åpenbare påvirkningen er mildt ubehag, som kan føre til endringer i appetitt, økt gråting, irritabilitet og søvnforstyrrelser. Heldigvis finnes det gode måter du kan lindre babyens ubehag på.

Hvordan påvirker tenner på babyen

Hvordan lindre ubehag ved tannfrembrudd?

Det aller beste er om man klarer å lindre barnets ubehag uten å måtte ty til legemidler. Å gi barnet kaldt vann eller kjølig mat (for eksempel yoghurt) kan bidra til å lindre den ubehagelige følelsen i munnen.

Dersom barnet opplever sterk kløe i gommene er det mulig å prøve en bitering eller bruke en myk tannbørste til å massere barnets gommer på innsiden av munnen.

Ved behov kan en lav dose Paracet hjelpe mot feber og generelt ubehag, men det anbefales å prøve andre måter å lindre ubehaget på først.

Det reseptfrie, smertestillende legemiddelet Dentinox brukes ofte for å lindre smerter hos barn med tannfrembrudd. Bruk av legemiddelet har imidlertid i svært få tilfeller blitt knyttet til alvorlige bivirkninger hos barn med tannfrembrudd.

Direktoratet for medisinske produkter anbefaler at bruk av Dentinox ved tannfrembrudd reduseres, og at man heller gir barnet noe å tygge på eller prøver å hjelpe på andre måter.

Vær oppmerksom på at hvis du har brukt midlet og barnet utvikler noen symptomer, bør du kontakte lege. Noen av symptomene kan være blekhet, grå eller blåfarget hud, lepper eller negler, kortpustethet, tretthet, forvirring, hodepine, svimmelhet og rask hjerterytme

God tannhelse fra første tann

baby pusser tenner

Stelling av nye tenner

Det anbefales å pusse tennene fra tidspunktet den første tannen dukker opp. Tannbørsten bør være myk eller ekstra myk for barnets skyld, og man bør bruke en tannpuss med fluortannkrem som er tilpasset barn.

Inntil barnet er 1-3 år gammelt bruker man en knapt synlig mengde tannkrem til å pusse tennene, og mengden bør økes ved 3-årsalderen og 6-årsalderen. Foreldre eller andre voksne må hjelpe barna med å pusse tennene frem til de har utviklet god nok koordinasjon til å gjøre det selv, vanligvis i 10-årsalderen.

Kontroll hos tannpleier eller tannlege

Vanligvis skjer første kontroll og undersøkelse hos tannpleier eller tannlege ved fylte 3 år. Hvor ofte man kalles inn etter dette, avhenger av barnets tannhelse og behovet for oppfølging. Det er vanlig at det går 1-2 år mellom kontrollene.

På en kontroll vil tannpleieren eller tannlegen undersøke tennene og bittet og gi råd og veiledning om tannpuss, tannkrem med fluor samt kosthold og drikke.

Barn kan ofte være nervøse før sitt første besøk hos tannpleier eller tannlege. Du bør ta deg tid til å forberede barnet. Du kan fortelle om stolen, lampen, speilet og de ulike instrumentene. Gjerne bruk artige navn – som brukes til å sjekke tennene.

Hvis barnet er spesielt nervøs eller virker redd for kontrollen. Kan det lønne seg å ta kontakt med tannlegekontoret på forhånd, slik at de er orienterte og kan tilpasse kontrollen etter dette.

Dersom foreldrene er usikre på munnstell kan man ta kontakt med tannhelsetjenesten før første kontroll, men man kan også få hjelp fra helsesøster. I noen tilfeller bør man ha oppfølging fra første tann er på plass, men dette gjelder som oftest enkelte medfødte tilstander som oppdages tidlig.

Oppsummering

Som forelder kan det være vanskelig å se på at barnet opplever ubehag. Tannfrembrudd er en naturlig del av barnets utvikling, som blant annet kan føre til endringer i appetitt, økt gråting, irritabilitet og søvnforstyrrelser.

symptomene på tannfrembrudd

Noen av de første symptomene på tannfrembrudd er biting, sikling, kløe i gummene og mild feber. Dette kan blant annet lindres med kaldt vann, kjølig mat, bitering, en myk tannbørste og reseptfrie smertestillende legemidler ved sterkt behov for det.

Når tennene dukker opp er det viktig å begynne med riktig tannpuss og tannstell. Og å sørge for at barnet undersøkes av tannpleier eller tannlege når tiden er inne for det. Om barnet opplever sterke smerter som feber eller mageproblemer under tannfrembrudd bør du kontakte lege eller tannlege.

De fleste småbarnsforeldre er nervøse for tannfrembrudd, men når man kommer dit og opplever det selv innser man at det kanskje ikke var så ille som man trodde. Med denne informasjonen i ermet har du alt som trengs for å hjelpe barnet med tannfrembrudd.

Lær mer om hvordan tannbehandling under graviditeten kan være bra for både deg og barnet ditt.

Ressurser
Tannfrembrudd (Norsk Helseinformatikk)
Tenner hos barn (Helsenorge)

Fler artikler innenfor samme tema

Scroll to Top