Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Periodontitt

Periodontitt er en alvorlig tilstand som kan føre til uunngåelig tanntap hvis den ikke behandles riktig gjennom regelmessig overvåking og omsorg.
Tannlegeteam ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er periodontitt?

  Periodontitt er en alvorlig tannkjøttbetennelse som kan skade bløtvevet og beinet som støtter tennene dine. Hvis det ikke behandles, kan det føre til tap av tenner og andre alvorlige helseproblemer. Periodontitt er forårsaket av oppbygging av plakk og tannstein på tennene og tannkjøttet, noe som fører til betennelse og infeksjon.

  Hvordan utvikles periodontitt?

  Periodontitt begynner med dannelsen av plakk på tennene. Plakk er en klebrig film av bakterier på tennene og tannkjøttet. Hvis det ikke fjernes gjennom riktig børstning og tanntråd, kan det stivne til tannstein. Du kan ikke fjerne tannstein med børstning og tanntråd alene, da det krever profesjonell tannrengjøring. Når tannstein samler seg, blir tannkjøttet betent og begynner å trekke seg vekk fra tennene. Da kan det dannes lommer som blir infisert. Over tid blir disse lommene dypere, og kan forårsake skade på beinet og bindevevet som holder tennene på plass.

  Symptomer på periodontitt

  De vanligste symptomene forbundet med periodontitt er:

  • Rødt, hovent eller ømt tannkjøtt
  • Blødende tannkjøtt ved børstning eller bruk av tanntråd
  • Tannkjøttet trekker seg tilbake, slik at tennene ser lengre ut
  • Vedvarende dårlig ånde
  • Løse eller skillende tenner
  • Endringer i måten tennene passer sammen når de biter ned
  • Puss mellom tannkjøttet og tennene

  Behandling av periodontitt

  Hvis du har mild til moderat periodontitt, kan en profesjonell tannrengjøring fjerne tannstein og bakterier fra tennene og tannkjøttet. Vi bruker spesialiserte verktøy for å fjerne opphopning av puss og glatte overflaten av tennene for å forhindre fremtidig oppbygging. For mer alvorlige tilfeller av periodontitt kan vi anbefale avskalering og rotplaning. Dette er en grundig rengjøringsprosedyre som innebærer fjerning av tannstein og bakterier fra tennenes røtter, samtidig som overflaten jevnes ut for å fremme bedring og hindre ytterligere oppbygging. I alvorlige tilfeller av periodontitt kan kirurgi være nødvendig for å fjerne skadet vev og bein og få en friskere munn. Vi vil diskutere alternativene dine med deg og utvikle en behandlingsplan som er skreddersydd for dine behov.

  Hvor lang tid tar behandling for periodontitt?

  Lengden på behandlingen for periodontitt avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden din. Milde til moderate tilfeller av periodontitt kan vanligvis behandles med en profesjonell tannrengjøring, avskalling og rothøvling og kan gjennomføres gjennom få behandlinger. Mer alvorlige tilfeller av periodontitt kan kreve oppfølging over tid og tilleggsbehandlinger, som for eksempel kirurgi.

  Kan du behandle periodontitt selv?

  Periodontitt er ikke en tilstand du selv kan behandle hjemme, men du kan forebygge det med gode munnhygienevaner og ved å unngå røyking. Hvis du mistenker at du har periodontitt, er det viktig å oppsøke oss for å unngå ytterligere skader.

  Hva påvirker periodontitt?

  Det er flere ting som kan øke sjansen for å få periodontitt, som dårlig tannhygiene, røyking, gener, visse medisinske tilstander som diabetes, og hormonelle endringer som skjer under graviditet. I tillegg kan visse medisiner, for eksempel de som brukes til å behandle høyt blodtrykk eller epilepsi, også øke risikoen for å utvikle periodontitt.

  Tannlegeteam hjelper deg

  Tannlegeteam består av erfarne tannleger som er opptatt av å sette dine behov først. Vi vil sammen med deg utvikle en personlig behandlingsplan som adresserer dine bekymringer, og hjelper deg å oppnå optimal munnhelse. Hos Tannlegeteam forstår vi at tannlegebesøk kan være skremmende for noen. Vi vil derfor forsikre oss om at du føler deg komfortabel under hele behandlingen, og stole på at vi har deg i fokus. Ikke la periodontitt påvirke munnhelsen din.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Scroll to Top