Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Skifttann

En stifttann er en tann som har fått satt inn en metall- eller fiberstift. Slik styrkes tannen før videre behandling. Dette kan vi i TannlegeTeam hjelpe deg med!
Tannlegeteam ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er en stifttann?

  Ordet stifttann brukes til å betegne flere forskjellige typer tannbehandling. Begrepet stifttann brukes noen ganger om et tannimplantat, selv om dette ikke er det samme. Faktisk er en stifttann bare en tann som har fått inn en metall- eller fiberstift. Hvis store deler av det naturlige tannstoffet mangler, kan en stift være nødvendig for å kunne bygge opp tannen igjen. Rotbehandlede tenner som ikke har mye tannstoff igjen, trenger ofte en stift før en plastkonstruksjon er mulig.

  Når trenger jeg en stifttann?

  Hver av tennene dine består av fem flater. Jo flere overflater du mangler fra en tann, enten på grunn av karies eller traumer, jo større er behovet for en stiftbehandling for å kunne gjenoppbygge tannen. Stiften danner et skjelett som gjør det mulig å bygge tannen rundt den. Tannen er bygd opp i plast rundt stiften. I de fleste tilfeller er det mulig å bygge opp en tann ved hjelp av en stift, selv om

  mye tannstoff mangler. Hvis tannen din likevel er så skadet at den har knekt nedenfor kjevebenet, eller hvis et kariesangrep er så dypt at en stift ikke er nok for en rekonstruksjon, vil tannen fjernes.

  Stifttann eller implantat?

  En stifttannbehandling krever at du har en tann, eller i det minste en intakt tannrot å plassere stiften i, før tannen gjenoppbygges rundt stiften ved hjelp av plast. Konstruksjonen av stifttannen skal, for å sikre optimal holdbarhet, fullføres med en kronebehandling. En krone sitter som et tynt bånd rundt den opprinnelige tannen og sikrer dermed en jevn trykkfordeling. På den måten går ikke tannstrukturen i stykker når du tygger på noe hardt.

  Til sammenligning er et tannimplantat en kunstig tannrot, og består av en titanskrue som plasseres i kjevebenet. Dette betyr at en tannimplantatbehandling er et alternativ hvis du mangler en tann. Dette kan gjelde i tilfeller, som i eksempelet i avsnittet over, der din egen tann må fjernes fordi den er skadet til under kjevebenet.

  Hva koster en stifttann?

  Prisen på en stifttannbehandling kan bestemmes ved en tannundersøkelse og et røntgenbilde. Det er viktig å kunne se tannforholdene før stiften plasseres. Bare et røntgenbilde vil la deg se hvordan tilstanden er rundt tannroten. Hvis tannen ikke er rotbehandlet, vil en rotfylling ofte være en nødvendighet før en stift settes på plass. Imidlertid finnes det mindre stifter som kan settes inn i tenner som ennå ikke er rotbehandlet. I de fleste tilfeller vil behovet for en rotfylling oppstå i det lange løp. Det anbefales ofte å avslutte en tann med en krone hvis du vil ha et permanent og holdbart resultat. En krone er med på å styrke og sikre fundamentstrukturen.

   

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top