Tannlegeteam logo

Tannkrone

Tannkrone - Det du trenger å vite
Innhold
    Add a header to begin generating the table of contents

    Tannkrone – en løsning for å beskytte tannen

    Den øverste og synlige delen av en tann kalles en krone og er mer utsatt for slitasje, kariesangrep, støt eller slag som kan gi skader på tannen. I de fleste tilfeller vil tannfylling kunne reparere slike skader, men om skadene er for store, eller tannen har fått utført en rotfylling vil en krone ofte være den beste løsningen for å beskytte gjenværende tannvev mot ytterligere slitasje eller skade.

    Når vi i TannlegeTeam snakker om tannkrone, er dette en erstatning for det tapte vevet, som er formet til å se ut som den synlige delen av tannen. Kronen festes enten på tannens opprinnelige rot, eller på et tannimplantat.

    Sammensetning av kronen

    Helkeramiske tannkroner har blitt mer vanlig med tiden, men det benyttes også kroner med en av metall eller titan. Kroner i helkeram eller glasskeram kommer uten noen synlig overgang nede ved tannkjøttkanten. Kronens ytterlag kan være fremstilt av ulike materialer, hvor de mest brukte er porselen og zirkonium.

    Fra bestilling av krone, til den er klar for å settes på, tar det som regel 10-14 dager. I mellomtiden kan en midlertidig krone være et alternativ. TannlegeTeam kan hjelpe deg med dette.

    Hva koster en tannkrone?

    Kronen skreddersys for hver pasient og hver tann, og fremstilles av en tanntekniker. Prisen for en tannkrone varierer noe basert på kronens plassering og materialvalg. Gjennomsnittsprisen for en krone ligger på mellom 5,000 kr og 6,500 kr. Dette inkluderer kostnad tilknyttet for- og etterarbeider, samt påsetting av kronen.

    En tannkrone er som et nytt skall som festes tannen som har vært utsatt for enten stor slitasje eller skade, hvor det ikke finnes noen mulighet for at den kan repareres med fylling

    Behovet for en krone kan komme av stort tap av tannens vev grunnet hull, økt slitasje grunnet bittfeil eller tanngnissing, eller ved en ulykke i form av slag eller støt. 

    Den nye kronen er ment for å gjenopprette estetikken og funksjonaliteten, samt beskytte den skadede tannen mot ytterligere slitasje. Hos TannlegeTeam i Oslo hjelper vi deg med riktig valg av behandling for dine tenner. 

    I hvilke tilfeller bruker man en tannkrone?

    Hovedfunksjonen til en tannkrone er å gjenopprette funksjonen og forbedre utseendet til en ødelagt tann, den fungerer som et beskyttende lag som festes oppå tannen som har vært utsatt for skade.

    Tannkroner benyttes til å reparere ødelagte tenner for å bevare dem lenger og forhindre ekstraksjon (tanntrekking).

    Eksempler på når man velger krone fremfor fylling kan være:

    • ved store kariesangrep
    • ved omfattende tannfraktur
    • for å gjenoppbygge høyden på slitte tenner
    • dekke over en svært misfarget tann
    • korrigere bitthøyde ved høy slitasje f.eks ved tanngnissing

    I tilfeller som dette er en tannkrone ofte et sikrere og mer holdbardt valg, da denne tåler høyere belastning enn en tannfylling.

    Hvordan plasseres en tannkrone?

    Fremstillingen av en tannkrone gjøres ofte ved to til tre besøk, og anses som en smertefri behandling. Ved det første besøket, klargjøres tannen for innsetting av krone. Deretter tas det avtrykk enten digitalt, eller med avtrykksmasse av tannen som har blitt klargjort for kronebehandling. Videre sendes det til en tanntekniker som fremstiller selve tannen.

    Du får en midlertidig krone av plass for å beskytte tannen mens det ventes på den permanente kronen. Ved neste besøk som skjer etter omtrent 10 dager, prøves kronen på tannen, og festes permanent med spesielt festemiddel, hvis pasienten godkjenner at formen, funksjonen og fargen på kronen er tilfredsstillende.

    Hvor lenge varer en tannkrone?

    Varigheten av en tannkrone vil være avhengig av ulike faktorer. Valg av korrekt materiale er for eksempel en viktig faktor. En tannkrone kan vare opptil ti år, og i mange tilfeller enda lengre. Når kronen er satt inn, er det viktig å ta godt vare på den. 

    Omhyggelig omsorg kan forlenge levetiden av en tannkrone. Jo bedre munnhygiene man har, desto lengre levetid har den også.

    Her er noen nyttige tips:

    • Børst tennene forsiktig med en myk tannbørste. 
    • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig på tennene å rengjøre mellom tennene.
    • Utvis forsiktighet ved spising av veldig harde matvarer (spesielt hvis man har en porselenskrone).
    • Vi anbefaler årlig kontroll av tannkronen.

    Kontakt oss i dag!

    Har du behov for en tannkrone? Hos TannlegeTeam har vi god erfaring med dette. Vi tilbyr behandling til god pris hos profesjonelle tannleger, og du er sikret et resultat du blir fornøyd med. Ta kontakt i dag!

    Fler artikler innenfor samme tema

    Tips fra tannlegen

    Tannbehandling i narkose

    Tips fra tannlegen

    Behandling av søvnapné

    Scroll to Top