Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Tannkrone

Tannkrone - Det du trenger å vite
Dame som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tannkrone – en løsning for å beskytte tannen

  En tannkrone er som et nytt skall som festes tannen som har vært utsatt for enten stor slitasje eller skade, hvor det ikke finnes noen mulighet for at den kan repareres med fylling.

  Behovet for en krone kan komme av stort tap av tannens vev grunnet hull, økt slitasje grunnet bittfeil eller tanngnissing, ved rotfylling, eller ved en ulykke i form av slag eller støt. Den nye kronen er ment for å gjenopprette estetikken og funksjonaliteten, samt beskytte den skadede tannen mot ytterligere slitasje. Kronens ytterlag kan være fremstilt av ulike materialer, hvor de mest brukte er porselen og zirkonium.

  Hva koster en tannkrone?

  Kronen skreddersys for hver pasient og hver tann, og fremstilles av en tanntekniker. Prisen for en tannkrone er 7750 kr. Dette inkluderer kostnad tilknyttet for- og etterarbeid, samt feste av kronen.

  I hvilke tilfeller brukes tannkrone?

  Hovedfunksjonen til en tannkrone er å gjenopprette funksjonen og forbedre utseendet til en ødelagt tann, den fungerer som et beskyttende lag som festes oppå tannen som har vært utsatt for skade. Tannkroner benyttes til å reparere ødelagte tenner for å bevare dem lenger og forhindre ekstraksjon (tanntrekking). En tannkrone er ofte et sikrere og mer holdbart valg, da denne tåler høyere belastning enn en tannfylling.

  Eksempler på når man velger krone fremfor fylling kan være:

  • Store kariesangrep
  • Omfattende tannfraktur
  • Gjenoppbygge høyden på slitte tenner
  • Dekke over en svært misfarget tann
  • Korrigere bitthøyde ved høy slitasje f.eks. ved tanngnissing

  Hvordan plasseres en tannkrone?

  Fremstillingen av en tannkrone gjøres ofte ved to besøk, og anses som en smertefri behandling. På det første besøket, klargjøres tannen for innsetting av krone. Deretter tas det avtrykk enten digitalt, eller med avtrykksmasse av tannen som har blitt klargjort for kronebehandling. Videre sendes det til en tanntekniker som fremstiller selve tannen. Du får en midlertidig krone for å beskytte tannen mens det ventes på den permanente kronen. Ved neste besøk som skjer etter omtrent fem dager, prøves kronen på tannen, og festes permanent med spesielt festemiddel, hvis pasienten godkjenner at formen, funksjonen og fargen på kronen er tilfredsstillende.

  Hvor lenge varer en tannkrone?

  Varigheten av en tannkrone vil være avhengig av ulike faktorer. Valg av korrekt materiale er for eksempel en viktig faktor. En tannkrone kan vare opptil ti år, og i mange tilfeller enda lengre. Når kronen er satt inn, er det viktig å ta godt vare på den.  God omsorg kan forlenge levetiden av en tannkrone. Jo bedre munnhygiene du har, desto lengre levetid har den også.

  Tips til god munnhygiene:

  • Børst tennene forsiktig med en myk tannbørste.
  • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig på tennene å rengjøre mellom tennene.
  • Vær obs ved spising av veldig harde matvarer (spesielt hvis man har en porselenskrone).
  • Årlig undersøkelse og grundig rens hos tannlegen.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Scroll to Top