Tannlegeteam logo

Tanntrekking

Tanntrekking - Må du trekke en tann?
Innhold
    Add a header to begin generating the table of contents

    Tanntrekking – når er det nødvendig?

    Å trekke en tann er som regel siste utvei når tannen er så skadet av tannråte, slagskader eller betennelse, at tannen ikke kan reddes ved å å rekonstruere den ved hjelp av en fylling, rotfylling eller andre tiltak. Vi trekker tannen for å gjenopprette munnhelsen der andre tiltak ikke lar seg gjøre eller viser seg effektive.


    Opplever du tannpine eller har nettopp vært uheldig å ha skadet en tann,  har vi hos TannlegeTeam Oslo lange åpningstider og vakttelefon, og vi kan hjelpe deg med dine smerter på kort varsel.

    Slik foregår trekking av tenner

    I noen tilfeller er behovet akutt for å trekke en tann, for eksempel ved store smerter, eller ulykke i form av slagskader, da tilbyr vi alltid tannlegetime så raskt som mulig.

    En av våre tannleger vi først undersøke din tannskade for å vurder om det finnes andre alternativer enn å trekke tannen. Vi vil diskutere de ulike behandlingsalternativene med deg som kan være rotfylling, eller oppbygning med en tannkrone for å gjenoppbygge den skadde/ødelagte tannen.

    Hvis det viser seg at trekking av tann er eneste eller beste alternativ vil vi se på muligheter for å erstatte den manglende tannen sammen med deg, og utarbeide en behandlingsplan for dette.

    I disse tilfellene vil vi sammen med deg diskutere løsninger som tannbro, tannimplantat eller delprotese, lurer på hvordan kompliserte tenner trekkes, kan du se mer på dette under trekking av visdomstann

    Om det er blitt enighet om at tannen skal trekkes, vil vi fortsette med anestesi, som regel i form av lokalbedøvelse da dette er den mest effektive og smertelindrende løsningen. For pasienter med sterk brekningsrefleks, eller tannlegeskrekk, vil vi kunne tilby alternativer som supplerende til bedøvelse i form av sedasjon. Dette krever litt planlegging og kan i enkelte tilfeller medføre noe lengre ventetid enn en vanlig akuttime. 

    Vi går alltid skånsomt frem når vi trekker ut en tann, for å sikre en trygg, skånsom og smertefri opplevelse.

    Etter tanntrekking

    Når vi har trukket en tann, vil du få en gazbind pute å bite på i området der tannen ble trukket.

    Dette er for å stoppe blødning i tannkjøttet der tannen tidligere sto. Vi anbefaler at du biter på puten i de første 20-30 minuttene etter behandling og unngå å spytte for at tilhelingsprosessen kan starte uforstyrret.

    Etter du har fått lokalbedøvelse vil du kunne oppleve nummenhet i lepper, kinn og tunge dette vil forsvinne i 2-6 timer etter behandlingen.

    Vi anbefaler å unngå følgende de første 12 timene etter tanntrekking:

    • Røyking
    • Tunge løft
    • Trening 
    • Andre pulsøkende aktiviteter
    • Badekar, og badstue
    • Munnskyll og spytting

    Den første perioden etter tanntrekking bør man også unngå å berøre området der tannen ble trukket med fingre og tunge da dette kan forsinke tilhelingen.

    Du kan påregne noe blodutsiv det første døgnet, men skulle du oppleve at blødningen ikke avtar etter 24 timer, anbefaler vi at du oppsøker din tannlege på nytt for kontroll. At det ikke slutter å blø skjer ytterst sjelden, og vi vil alltid etterstrebe en skånsom fjerning av tannen slik at forutsetningen for at tannkjøttet tilheles raskt er best mulig.

    Vi anbefaler også å skylle med corsodyl for å unngå tannkjøttsbetennelse, dette skal kun gjøres 4-7 dager,

    Ved behandling der tanntrekkingen etterlater seg større åpning i tannkjøttet vil vi også kunne sette sting for å lukke åpningen i tannkjøttet.

    Mat og tannpuss etter tanntrekking

    Opplever du ubehag eller smerter i området tannen ble trukket, vil mange ha lindrende effekt av isbiter og kaldt vann. Du vil også få instruksjoner i hvilke smertestillende medisiner du kan benytte, og som også kan virke betennelsesdempende.

    Vi anbefaler myk eller flytende mat uten skarpe kanter de første dagene etter for å unngå at matrester setter seg fast eller lager rifter rundt såret. Måltider i form av suppe, grøt eller godt kokt pasta er gode alternativer de første dagene etter behandling. 

    Bruk en ispose  15 minutter av gangen, med 15 minutters mellomrom det første døgnet for å redusere hevelse. Husk å pakke isposen inn i et håndkle for å unngå frostskader på kinnet

    Etter 12 timer er det viktig å skylle munnen etter alle måltider, gjerne med et antibakterielt skyllevann i form av curasept eller corsodyl som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Dette er for å redusere sjansen for at det legger seg matrester i såret, som kan føre til opphopning av bakterier og medføre betennelse. 

    Vær forsiktig med bruk av tannbørste og tanntråd i det behandlede området de første 3-4 dagene for å ikke irritere tannkjøttet eller gjenåpne såret, det anbefales at man fortsatt utfører sin daglige munnhygiene morgen og kveld på øvrige tenner.

    Fler artikler innenfor samme tema

    Tips fra tannlegen

    Tannbehandling i narkose

    Tips fra tannlegen

    Behandling av søvnapné

    Scroll to Top