Munntørrhet (hyposalivasjon) er et av de hyppigste problemene med munnhelsen og oppstår som regel i godt voksen alder. En av hovedårsakene til munntørrhet er plutselig nedgang i spyttproduksjonen eller at spyttkjertlene produserer mindre spytt enn de skal.
Munntørrhet kan oppstå av ulike årsaker, men når følelsen av tørr munn først oppstår, er det viktig med oppfølgning hos tannlege, da tennene i en slik fase er mer utsatt for skader og kariesangrep.
I noen av tilfellene, vil det også være nødvendig med oppfølgning av fastlege, i kombinasjon med annen tverrfaglig behandling, avhengig av som forårsaker munntørrheten.
Den største grunnen til at oppfølgning hos tannlegen er viktig når man er munntørr, er at spyttet vårt inneholder enzymer som bidrar til å motvirke karies. Derfor vil det være gunstig for munnhelsen med forebyggende besøk og jevnlige kontroller hos tannlege for å redusere behovet for mer omfattende reparasjonsarbeid hvis man venter for lenge.
Munntørrhet er mer vanlig enn du tror
I en svensk undersøkelse kom de frem til at faktisk 10% av menn i 30-års alder og inntil 44% av kvinner i 60-års alder er plaget med forbigående eller vedvarende følelse av munntørrhet.
Årsakene til munntørrhet kan ha forskjellig opphav, og det er ofte derfor behov for tverrfaglig oppfølgning for å avdekke årsaken til plagene.
Ulike årsaker til munntørrhet
- Stråleterapi
- Medisinbruk (blant annet de med xerostomi på bivirkningslisten)
- Lavt væskeinntak / Generell dehydrering
- Snus har også i noen tilfeller også vært forbundet med munntørrhet
Sykdomstilstander som kan forårsake nedgang i spyttproduksjon
- Stress, depresjon og angst kan hos mange nedsette spyttproduksjon
- Autoimmune sykdommer, og stoffskiftesykdommer (F.eks. Sjögrens)
- Tannkjøttsykdommer
- Diabetes kan hos enkelte forårsake munntørrhet
- Infeksjonstilstander (bla. HIV og Hepatitt C)
Hvem kan finne ut om du lider av munntørrhet?
Hos Tannlegeteam vil kunne hjelpe deg til å fastsette årsaken til du er munntørr, ved hjelp av prøver, og måling av spyttets PH-verdi. Ved tilfeller av vedvarende alvorlig munntørrhet vil det i enkelte tilfeller ytes støtte fra HELFO for rekonstruerende arbeid.
Vi vil også kunne hjelpe deg til å finne korrekte midler for erstatning av spyttproduksjonen, og kunne videreformidle nyttig informasjon til din fastlege avhengig av årsaken til munntørrheten.
Hva bør du gjøre hvis du lider av munntørrhet?
Som det første, om du ikke allerede gjør det, er å inkludere fluor i din daglige tannpleierutine. Fluor bidrar til å motvirke kariesangrep, som igjen kan føre til hull i tennene. Utover dette bør du bestille en undersøkelse hos oss, slik at du kan få råd og veiledning tilpasset deg og din munn.
Om munntørrheten er vedvarende er det som regel anbefalt å komme til kontroll 3-4 ganger per år for å redusere skadene som kan oppstå på tenner og tannkjøtt. Er opphavet til munntørrheten medisinbruk, eller har annen tydelig årsak kan det være redusert behov for kontroll.
Enkelte behandlinger som er nødvendig grunnet munntørrhet (hyposalivasjon) støttes av HELFO, vi sender søknaden for deg om du har rett til dette.
Hvordan avdekke årsaken til munntørrhet?
Hos Tannlegeteam i Oslo vil kunne kartlegge og avdekke de fleste årsakene til munntørrhet. Hvis årsaken til din munntørrhet er i behov av annen oppfølgning i kombinasjon med tannlegebehandling, vil som regel din fastlege kunne hjelpe deg med øvrig kontroll.
Skyldes munntørrheten angst stress eller depresjon, kan en terapeut også kunne bistå deg på veien til å bli kvitt munntørrhet.
Er du usikker på om du lider av munntørrhet?