Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Karies

Karies – hull i tann
Tannlegeutstyr
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Har du hull i en tann?

  Karies, som er mest kjent som hull i tann, er en av de mest vanlige tannsykdommene som oppstår i løpet av livet. Dette er en sykdom som skapes av bakterier i munnhulen som avgir organiske syrer.

  Dette oppstår gjerne i kombinasjon med blant annet hyppig daglig inntak av søtsaker og syreholdig drikke. Stadige syreangrep vil kunne utvikle kariesangrep over tid.

  Hvordan oppstår hull i tann?

  Når man spiser, fester det seg matrester på tennene. Bakteriene i munnen nærer av karbohydrater og sukker som finnes i mat og drikke. Ved for høyt inntak av mat med stort innhold av disse ingrediensene, klarer ikke alltid de gode bakteriene å håndtere den mengden sukker. 

  I stedet for å omdanne sukkeret til energi, produserer de da syre som over tid bryter ned tannen. På denne måten oppstår det hull i tannen. Hvis karies får gå ubehandlet over lengre tid kan dettte føre til alvorlige tannskader. Tannen kan i det verste måtte trekkes for å forhindre store infeksjoner i kjevebenet.

  Faktorer som kan forårsake karies er:

  • Høyt inntak av mat med syre og karbohydrater
  • Dårlig munnhygiene
  • Gamle tannfyllinger
  • Munntørrhet

  Behandling av hull i tenner hos TannlegeTeam Oslo

  Behandling av karies/hull i tannen avhenger av sykdomsstadiet. Dersom bare den ytterste delen av tannen er skadet, eller hvis kariesangrepet ikke har trengt særlig dypt i tannen, kan de påvirkede områdene enkelt repareres. 

  Da vil tannsubstansen bli erstattet med en fylling. I de fleste tilfellene er det komposittfylling som brukes, da disse har en farge som ligner veldig på tannens naturlige farge. Dette vil også forhindre at hullet videreutvikles.

  Ved dypere skader hvor karies har brutt helt inn til nerven, må det i de fleste tilfellene få gjøres en rotfylling. Hvis hullet eller skadene er veldig store vil det også kunne være nødvendig å beskytte det resterende tannvevet med en tannkrone for at tannen skal kunne tåle høy belastning.

  Hvis hullet i tannen blir så stort at det når helt inn til kjevebenet, kan dette medføre at man må trekke tannen. Den manglende tannen kan i disse tilfellene kunne erstattes med tannbro eller et implantat.

  Hvordan unngå hull i tennene?

  Det finnes flere tiltak man kan ty til for å redusere risikoen for karies, her er noen av de viktigste tingene du bør gjøre:

  • Behold god munnhygiene: Puss tennene dine minst to ganger om dagen med fluortannkrem. Bruk av tanntråd eller mellomromsbørster anbefales på det sterkeste av TannlegeTeam Oslo.
  • Bruk av munnskyll med fluor: Fluor skal gjøre tennene sterkere og hjelpe dem kjempe mot syreangrep. Munnskyll er en enkel måte å sette stoffet i praksis.
  • Større inntak av vann: Flere nordmenn lider av munntørrhet. Denne tilstanden er kjent for å føre til karies. Drikk derfor vann ofte for å motvirke de negative effektene av munntørrhet.
  • Sunt kosthold: Forsøk å konsumere mindre sukkerrik mat og søte drikker. Dette reduserer sjansene for karies betraktelig.
  • Gå til tannlegen regelmessig: Den viktigste tjenesten du kan gjøre deg selv, er å gå til tannlegen regelmessig. Ikke la små problemer utvikle seg til store hull!

  Ta kontakt med oss idag!

  Mistenker du at du har karies? Eller vil du kanskje unngå hull i tennene for alt det er verdt? Ta kontakt med oss for en time til undersøkelse

  Våre profesjonelle tannleger vil utføre en full sjekk av dine tenner, samt komme med gode råd og eventuelle behandlinger. Ta kontakt i dag!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Scroll to Top