Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Rotspissbetennelse

Rotspissbetennelse er betennelse rundt spissen av en tannrot. Betennelsen skyldes at nerven inne i tannen er død. Tannlegen må derfor gå inn i tannroten og fjerne den døde nerven, samt fylle roten med et materiale i hulrommet der nerven en gang var. Det er viktig at dette hulrommet er helt tett.
Tannlegeteam ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Rotspissbetennelse er betennelse rundt spissen av en tannrot. Betennelsen skyldes at nerven inne i tannen er død. Tannlegen må derfor gå inn i tannroten og fjerne den døde nerven, samt fylle roten med et materiale i hulrommet der nerven en gang var. Det er viktig at dette hulrommet er helt tett.

  Hvordan oppstår rotspissbetennelse?

  Rotspissbetennelse kan oppstå av forskjellige årsaker. Det kan for eksempel være en rotfylling som har begynt å lekke, eller som er gått i stykker og gir grobunn for et dypt kariesangrep. Det kan også være en tann som har blitt utsatt for et traume der blodtilførselen har blitt avskåret. Da blir det mulig for bakterier som har overlevd rotfyllingen, eller funnet veien inn i roten, å sive ut av roten og forårsake betennelse.

  Hvordan vet jeg om det er betennelse i tannen?

  Du kan oppleve rotspissbetennelse på flere måter, enten symptomfritt eller med plutselige symptomer. I noen tilfeller vil du oppleve tyggeproblemer og at tannen føles høyere enn de andre tennene i munnen.

  I andre tilfeller vil du oppleve plutselige symptomer med alvorlig hevelse og smerte. Du vil også kunne få en tannbyll. Uansett situasjon er det nødvendig å gjøre noe med betennelsen, enten du har symptomer eller ikke.

  Hva skal jeg være oppmerksom på ved rotspissbetennelse?

  En tann består av flere forskjellige vevstyper. Øverst er tannens krone, som er laget av den harde tannemaljen. Under denne består tannen av rotsement. Under rotsementen er tannbeinet, også kalt dentin. Herfra er det omtrent tre røtter fra hver tann som er festet til kjevebenet.

  I tannhulen finner vi det som kalles masse. Massen består av blodkar, nerver og bindevev som føres ned gjennom rotkanalene. Massen bidrar til å sikre at tannen ikke blir overbelastet, og signaliserer også når det er hull i tannen.

  Et hull bør behandles for å unngå rotspissbetennelse

  Hvis det oppstår et hull i tannen, vil massen begynne å sende signaler. Dette kan for eksempel være smerter ved inntak av kalde eller varme drikker, såkalt ising.

  Hvis et hull ikke blir behandlet, vil det til slutt føre til rotspissbetennelse. Dette skjer når betennelse oppstår i tannmassen og bakteriene trenger ned gjennom tannen, videre inn i nerven og roten av tannen.

  Immunsystemet vil prøve å avgrense betennelsen og lukke den inne i en cyste. Betennelsen vil ikke forsvinne selv om det dannes en cyste, og bakteriene vil fortsatt gjemme seg i rotkanalen. En amputasjon av rotspissen kan være nødvendig hvis infeksjon oppstår rundt rotspissen. Hvis du ikke behandler hullet, selv om det oppstår smerte, vil det til slutt føre til at tannen dør.

  Hvordan foregår en rotspissbehandling?

  • Vi kan prøve å gjøre rotfyllingen på nytt. Dette er i noen tilfeller den beste løsningen, mens i andre tilfeller vil det være umulig.
  • Det kan utføres en rotspissoperasjon, hvor det lekkende området (rotspissen) blir forseglet med en spesiell plastforsegling som kalles retrograd fylling.
  • Vi kan velge å trekke ut tannen, noe som umiddelbart og med sikkerhet løser problemet her og nå. Imidlertid anbefales ikke denne løsningen, ettersom pasienter derved mister en tann og får et nytt problem.

  Hvordan behandler tannlegen rotspissbetennelse?

  Som nevnt ovenfor, finnes det tre forskjellige alternativer for behandling av en rotspissbetennelse. Den beste behandlingen for rotspissbetennelse er å rense kanalene i tannen, for så å fylle den opp med en spesiell gummipropp. Dette fører til at betennelsen og symptomer forsvinner, og beinet rundt rotspissen leges.

  Som en stor plastfylling

  Fremgangsmåten utføres under lokalbedøvelse, og føles som om man skulle laget en stor plastfylling. Forskjellen er at i denne behandlingen utføres på roten, i stedet for gjennom tannkronen. Dette krever at vi lager et lite snitt i tannkjøttet, som deretter sys sammen med noen få sting. Selve boringen på tannen gjør ikke vondt, men lyden kan føles veldig høy. Behandlingen varer vanligvis 30–45 minutter.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top