Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Syreskader

Syreskader tenner - Slik forebygger og behandler du erosjon.
Dame som smiler
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Syreskader på tenner

  Syreskader på tenner, noen ganger kalt erosjon, er en av de vanligste tannskadene, og kan ha store konsekvenser. Syreskader på tenner skjer ofte på grunn av stort inntak av både sur mat og spesielt sur drikke. Det som skjer når man har syreskader på tenner er at syren gjør emaljen på tennene myk, og den kan enkelt slites vekk slik at man mister det ytre laget på tennene.

  Hvordan oppdager man syreskader på tenner?

  Å oppdage syreskader på tenner så tidlig som mulig er viktig for å kunne unngå langvarig skade på tennene. Et vanlig symptom på syreskader i tennene er at man kan få ising i tennene, altså smerter ved inntak av kalde drikker. Andre symptomer kan inkludere at tennene skifter form og farge, men dette skjer gjerne når syreskadene allerede er blitt ganske alvorlige.

  Hva bør man gjøre for å forebygge syreskader på tenner?

  Den beste måten å unngå syreskader på tenner på er å ikke drikke sure drikker (som juice, brus med eller uten sukker, sportsdrikker, osv.) for ofte. Dersom man ønsker å drikke et glass juice innimellom er det selvsagt ikke et problem, men da bør man gjøre det sammen med et måltid, for eksempel til frokost. Når man drikker brus kan det også være lurt å bruke et sugerør slik at ikke brusen trenger å komme like mye i kontakt med tennene.

  Et annet viktig forebyggende tiltak som kan virke overraskende for mange er at man ikke bør pusse tennene kort tid etter inntak av sur drikke eller mat. Man bør også unngå å børste for hardt. Dette er fordi at sure drikker og mat gjør det ytterste laget av tennene mykere og dersom man da pusser tennene kan man skade dette laget mens det er mykt. Det er selvsagt veldig viktig å pusse tennene morgen og kveld (helst med tannkrem som inneholder fluor), men vent helst 30 min til en time før du pusser tennene dersom du nylig har drukket eller spist noe surt.

  Behandling på syreskader

  Dersom man oppdager syreskader på tennene og det er kommet så langt at forebyggende tiltak ikke er nok kan det være behov for behandling. Dersom tennene har skiftet farge eller form, eller du har hyppige problemer med ising i tennene bør du gå til en tannlege. Mindre syreskader er vanlig, spesielt blant elder, og trenger ikke nødvendigvis behandling dersom det ikke er til ubehag.

  Syreskader på tenner er permanent, og emaljen vil ikke “vokse” tilbake. Selv for barn med melketenner kan syreskader skape problemer for voksentennene. Derfor er forebyggende tiltak utrolig viktig.

  Behandling består som oftest av å bygge opp og styrke emaljen ved å bruke kompositt eller plast, og i noen tilfeller lages kroner på tennene som er hardest rammet. Fluortabletter for å styrke emaljen kan også være en form for behandling, men dette er hovedsakelig for å unngå ytterlige skade, ikke reparere skade som allerede har skjedd.

  Pris på behandling av syreskader

  Prisen varierer basert på hvilken behandlingsform som er nødvendig. Dersom tannlegen avgjør at det holder med forebyggende tiltak og fluortabletter for å begrense ytterlige skade vil ikke dette koste noe særlig utover en sjekk hos tannlegen innimellom for å se at det ikke er blitt verre.

  Dersom det er nødvending med behandling i form av å styrke emaljen med plast eller kompositt kan dette koste litt mer, mens tannkroner gjerne vil være enda litt dyrere. Det kommer også an på andre faktorer, barn har for eksempel rett på behandling betalt av staten eller med stor rabatt, mens voksene ofte må betale mesteparten av regningen selv.

  Å si noe om nøyaktige priser på behandling av syreskader på tenner er vanskelig, men som en hovedregel er det billigere jo tidligere du får behandling. Dersom du venter lenge fordi du vil spare penger så vil skaden kunne bli større og kostnadene høyere i lengden.

  Husk forebyggende tiltak og ta kontakt med oss på Tannlegeteam hvis du har symptomer på syre skade.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top