Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Tannstein

Hva er egentlig tannstein?
Tannbørste med tannkrem
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tannstein enkelt forklart

  Tannstein oppstår når plakk får sitte langs tannkjøttet over lengre tid og forkalker seg, men kan også oppstå når mineraler i spyttet krystalliserer seg på overflaten av tennene. Som regel er det mest vanlig å finne tannsten på baksiden og i mellom tennenene, og oppstår i større grad i underkjeven enn overkjeven. 

  Overflaten til tannsten er gjerne noe mer ru i overflaten enn tennene generelt, dette gir også bedre feste og grobunn for nye bakterier, og kan derfor føre til ytterligere plakkdannelse. På grunn av den ru overflaten, gir plakk og tannsten også bedre feste til misfarging og bakterier, slik at det forhøyer risikoen for hull i tennene, og i værste fall tannkjøttsbetennelse eller periodontitt. 

  Hva er forskjellen på plakk og tannstein?

  Plakk er et nesten usynlig bakteriebelegg med en gulhvit farve, som oppstår når du slurver men munnhygienen. Hvis belegget får lov til å sitte uten å bli pusset bort, kan dette løse opp emaljen på tennene, og åpne for kariesangrep, som igjen kan føre til hull i tennene. 

  Tannsten består av forkalkede bakterier som har hopet seg opp på tennene. Disse bakteriene blander seg over tid med kalk og salter i spyttet, denne blandingen vil etterhvert hardne og blir til det vi kaller tannstein.

  Tannsteinen gjør det lettere for nye bakterier å feste seg, og kan gi grobunn til både vond lukt fra munnen, og kan over tid også føre til betennelse i tannkjøttet. Tannsteinen kan heller ikke pusses bort med vanlig tannbørste men må fjernes med spesialverktøy av enten tannpleier eller tannlege, og er sjelden smertefullt.

  Hvordan forebygge tannstein?

  For å forebygge tannstein er en god munnhygienerutine viktig, for å fjerne plakkdannelsen på tennene og for å tilføre tennene fluor. Vi minner om at det er viktig å også rengjøre mellom tennene og langs med tannkjøttranden for å bli kvitt alt plakket.


  TannlegeTeam anbefaler følgende for å unngå tannstein:

  • Puss tennene morgen og kveld med en myk tannbørste med sirkelbevegelser
  • Rengjør mellom tennene med tanntråd og eventuelt mellomromsbørster etter du har børstet ferdig
  • Skyll munnen med et munnskyllevann som inneholder flur og xylitol, sorbitol og eteriske oljer som eksempelvis peppermynte

   

  Hvis du er grundig med den daglige munnhygienen vil du fjerne plakk som oppstår forløpende og redusere dannelsen av tannstein.

  Utover dette anbefaler vi en årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleie for profesjonell og grundig tannrens for å fjerne eventuelt bakteriebelegg og tannstein der du ikke selv kommer til med tannbørsten, og samtidig motvirke hull i tenner og tannkjøttsbetennelse.

  Er du usikker på om tannpussen er grundig nok?

  Hos TannlegeTeam tilbyr vi om du ønsker dette plakkontroll-tabletter, til bruk etter munnhygienerutinen er utført. Disse tablettene kan minne litt om tyggegummi, og tygges i 30 sekunder før du spytter ut, og vil gi gjenværende plakk rødfarge, slik at du ser hvilke områder du må være mer grundig, slik at du kan utføre tannpussen med presisjon.

  Ta kontakt med oss for profesjonell tannpleie og fjerning av tannstein!

  Du kan nå oss på telefon 22655777, du kan også bestille time på nett via vår online booking, eller benytte kontaktskjemaet vårt for timebestilling.

  Er du ny pasient hos oss kan du spare hele 57% på din første tannlegeundersøkelse. 

  Vi tilbyr også studentrabatt og bedriftsavtaler.

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top