Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Knekt tann

Knekt tann: årsak og behandling
Tannlegeteam ansatt som utfører behandling
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Når tannen knekker

  Det passer sjelden at en tann knekker, og det kommer som oftest som en overraskelse. Bare rolig, TannlegeTeam vet hva som skal til for å gi deg smilet eller tyggefunksjonen tilbake. 

  Hvorfor Knekker Tannen

  At en tann knekker kan ha ulik årsak, men vi har listet opp noen av de vanligste årsakene til at en tann knekker:

  • Hull under en gammel stor fylling – over tid kan det oppstå nye hull i tannen ed siden av en gammel fylling, over tid kan dette føre til at fyllingen løsner og tar me seg en bit av tannen der den er svekket
  • Stor belastning på tannen over tid – Hvis du gnisser tenner eller liker å tygge harde ting kan dette over tid føre til små sprekker i tannen, som igjen kan medføre at det fakturerer hele eller store deler av tannen. Gnisser du tenner anbefaler vi å snakke med din tannlege om bittskinne behandling for å redusere skader.
  • Fall, slag eller annen ulykke – Man kan være uheldig også og falle eller slå seg på måter som gjør at hele eller større deler av tannen knekker.
  • Mistet krone eller skallfasett – over tid kan gammelt sement løsne, og falle av hvis tannen under er skadet kan deler av tannen følge med biten som falt ut.

  Knekt tann smerter

  Er tannen knekt helt inn til nerven kan dette gi store smerter, siden nerven er blottlagt, i slike tilfeller kan det være behov for å rotfylle tannen. Det kan også oppstå ising i tennene hvis en tann er knekt, dette betyr at tannen er mer utsatt for skader på nerven når tannen er følsom, dette bør behandles av tannlege før nerven blir skadet.

  Knekt tann behandling

  Uansett årsak, så finner vi en løsning for deg og din tann. Behandlingen vil være tilpasset hver enkelt situasjon, og avhenger blandt annet av hvor stor del av tannen som har knekt, tannens plassering, og om tannen er behandlet tideligere. 

  Tannfylling – dette er en av de vanligste formene for reparasjon, men noen ganger kan det være frakturen er såpass stor at fyllingen ikke vil holde, da kan det være vi anbefaler tannkrone istedet.

  Tannkrone – Vi benytter tannkrone hvis tannen er plassert et sted som skal tåle høy belastning, og når store deler av tannen er borte. Tannkronen spesiallages etter avtrykk av din tann, og fremstilles i enten porselen, eller zirkonium, med eller uten metallkjerne, og ser akkurat ut som dine andre tenner. Mens vi venter på at tannkronen fremstilles av tanntekniker, vil du som regel få fremstilt en midlertidig krone slik at resten av tannen er beskyttet, og du kan smile som normalt.

  Mistet krone kan limes på nytt – Hvis en gammel krone har falt av, uten at tannen under er skadet vil det kunne være mulig å feste den på nytt. Andre ganger kan gjenværende tann under være skadet, slik at kronen ikke lengre passer, da kan det være det må fremstilles ny tannkrone istedet. 

  Slipe til tannen – hvis det bare er en liten bit eller et skall som har falt av, kan det være at tannlegen kan slipe til og polere kantene slik at de ikke er skarpe uten å legge en fylling. 

  Knekt tann pris på behandling

  En tannfylling vil koste mellom 1250 og 1950 kr avhengig av størrelsen inkludert bedøvelse og oppdekking

  Tannkrone vil koste ca 6200 kroner inkludert utgifter til tanntekniker fordelt over to besøk

  Relimiing av mistet krone koster rundt 650 kr hvis det ikke er skader på tannen.

  Reparer knekt tan og forebygg nye skader

  Du kan forebygge at tennene knekker, men vi er her for deg hvis skaden allerede har oppstått. Vi anbefaler årlig undersøkelse slik at at små frakturer oppdages tidlig og kan gjøres noe med før tannen eventuelt knekker.

  Våre tannleger har lan erfaring med utredning og diagnostikk av knekte tenner. Ta kontakt med oss via telefon 22 655 777 eller bestill time hos våre tannleger via online timebestilling for å få hjelp med din knekte tann idag!

  Fler artikler innenfor samme tema

  Tips fra tannlegen

  Delbetaling med SVEA Finans

  Tips fra tannlegen

  Tannbehandling i narkose

  Scroll to Top