Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Tannverk

Akutt tannverk er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt på, og det er viktig at problemet behandles raskt. Dette hjelper TannlegeTeam deg med!
Tannlege som viser bilder av røntgen
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Lindre akutt tannverk

  Ved akutt tannverk skal du alltid kontakte tannklinikken din, slik at du kan bli behandlet.

  Hva kan forårsake akutt tannverk?

  Det kan være flere forskjellige årsaker til akutt tannverk. Noen av disse kan være:

  • Et kariesangrep i tannen som har nådd nerven. Dette kan gi smerter som føles jagende og konstant, eller som kommer i bølger
  • En brukket tann som fører til at noe av nerven eksponeres, og det gjør vondt når tannen utsettes for noe som er kaldt eller varmt.
  • Følsomt tannkjøtt kan føre til milde smerter. Disse skyldes ofte overdreven børsting av tennene.
  • En visdomstann er på vei ut. 
  • Et slag mot tennene har gitt et belastningsbrudd i tannen, som gjør at den føles sår når den treffes av noe hardt. Hvis du har slått tennene ut, er det viktig å rapportere skadene til forsikringsselskapet ditt.

  Bestill time (knapp)

  Betennelse kan være årsaken

  Hvis tannkjøttet er ømt eller hovent, kan det være fordi nerven i tannen er død og

  betennelsen har spredt seg til rotspissen og området rundt den. Det kan også skyldes at det er betennelse rundt en visdomstann som ennå ikke har brutt ut. Hvis det ikke er plass til tannen, vil tannlegen anbefale at du fjerner visdomstannen.

  Kontakt oss (knapp)

  Tre ting du kan gjøre selv ved akutt tannverk

  1. Hold tennene og tannkjøttet rent med tannbørsten, og fjern matrester med tanntråd mellom tennene. Det forhindrer forverring.
  2. Ta smertestillende. Hvis du er voksen, kan du ta 2 x 500 mg Paracet i kombinasjon med 1 x 200 mg Ibux tre ganger daglig.
  3. Hvis smertene er uutholdelige og tannlegen din er stengt, bruk tannlegetjenesten. TannlegeTeam har tannlegevakt!

  Kan jeg få en avtale raskt?

  TannlegeTeam ønsker å hjelpe deg med tannverk. Alle som har hatt tannverk vet hvor forferdelig det kan være. Det eneste som hjelper er å få årsaken behandlet, slik at problemet og smertene ikke oppstår igjen og igjen.

  online timebestilling (knapp)

  Hvor mye koster akutt tannverkbehandling?

  Kostnaden for å behandle tannverk bestemmes av årsaken som utløste smertene. Kanskje du har en visdomstann som må fjernes eller en tann som trenger rotbehandling.

  bestill time (knapp)

  Andre årsaker til akutt tannverk

  Smerter på én eller flere av tennene når du tygger, kan skyldes mange ulike

  årsaker. Som nevnt kan dette være på grunn av en betennelse rundt tannen. Det kan også skyldes en tannfylling som er for høy, en visdomstann i overkjeven som tygger ned i tannkjøttet rundt visdomstannen i underkjeven, eller at du har bitt noe hardt som har forårsaket en forstuet tann. Tannverk kan også komme snikende og trenger ikke være akutt.

  Akutt tannverk og ingen åpen tannlege

  Hvis du har akutt tannverk og ikke har muligheten til å gå til tannlegen, er det en rekke ting du kan prøve til du får mulighet:

  Kontakt legevakt ved store smerter

  Hvis du har en tann som er sår, enten ved trykk eller hevelse i tannkjøttet, kan du ringe legevakten. I alvorlige tilfeller har de mulighet til å gi deg en resept på antibiotika.

  Hvis du derimot har brukket en tann og tungen plages på grunn av den skarpe kanten som har kommet, har du muligheten til å bruke en neglefil. Neglefilen kan runde av tannen, men det er viktig å være klar over at det ikke krever mye før tannen ikke lenger er skarp. På apoteket kan du kjøpe et tannsett som inneholder et midlertidig fyllmateriale som former seg rundt den ødelagte tannen. Sørg for å lese bruksanvisningen nøye.

  Reseptfrie medisiner for smertelindring

  Vanlig reseptfri medisinering kan også brukes til smertelindring, men sørg alltid for å kontakte tannlegen så fort som mulig.

  Tannlegen vil komme med gode råd du kan følge frem til du blir behandlet. I mellomtiden må du sørge for å holde den irriterte tannen ren med tannbørsting og tanntråd. Hvis du har hull eller brudd i tannen, kan tyggegummi også brukes til å dekke hullet.

   

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top