Hvorfor er munnskold så smertefulle, og finnes det en grunn til at de kommer tilbake igjen og igjen? Mange opplever hyppige utbrudd av munnskold, som kan være frustrerende, plagsomt og påvirke daglige aktiviteter som spising og snakking.
Hvis du er usikker på hvorfor du får munnskold bør du lese videre for å lære mer om de ulike årsakene til munnskold, hvordan de kan forebygges, hvordan de behandles og hvilke varseltegn du bør være bevisst på.
Hva er munnskold?
Munnskold er små, smertefulle sår som kan påvirke leppene, tungen, innsiden av kinnene og tannkjøttet. De er som oftest hvite eller gule med rød kant og varer omtrent 1-2 uker. Munnskold oppstår på grunn av interne faktorer, og er derfor ikke smittsomt. Vanligvis er de godartede, men kan likevel gi store smerter.
Tilstanden er svært vanlig og rammer omtrent 25% av befolkningen, og mange opplever tilbakevendende utbrudd. Kvinner og unge voksne er mer utsatte, og hvis noen i familien har tilstanden er det høy sannsynlighet for at den arves. Personer med høyt stressnivå, dårlig kosthold, vitaminmangel og autoimmune sykdommer er også spesielt utsatt for munnskold grunnet svekket immunforsvar.
Symptomer på munnskold
Hvilke symptomer man opplever varierer fra person til person.
Her er noen av de vanligste symptomene:
- Hvite/gule sår med rød kant i munnen (ofte runde/ovale)
- Svie og smerter ved spising og snakking
- Ubehag ved inntak av krydret mat
- Hevelse rundt såret
Har du munnskold eller ikke?
Mange forveksler munnskold med herpes og soppinfeksjoner. Herpes ser likt ut, men skyldes et virus og er derfor smittsomt. Som oftest forekommer dette på leppene og ytre hud rundt munnen.
Soppinfeksjon, også kalt trøske, er et hvitt belegg i munnen som kan minne om munnskold. Dette er gjerne mer utbredt og kan ofte skrapes av. Hvis du merker betente sår i munnen i kombinasjon med blødende tannkjøtt, er det sannsynligvis en tannkjøttsykdom og ikke munnskold.
Oral lichen planus er en tilstand som gir hvite streker og sår. Tilstanden er ofte kronisk og kan lett forveksles med munnskold. Kroniske sår som minner om munnskold, men ikke forsvinner, kan være et tidlig symptom på munnkreft.
Mange synes det er vanskelig å være sikker på om man har munnskold eller noe mer alvorlig. Du kan være ganske sikker på at du har munnskold og ikke forveksler det med andre tilstander dersom såret forsvinner innen 1-2 uker og er på innsiden av munnen. Hvis du er usikker eller såret ikke leges bør du oppsøke lege.
Årsaker til munnskold
Det finnes mange mulige årsaker til at man får munnskold. En av de vanligste årsakene er stress, som kan svekke immunforsvaret og utløse utbrudd. Også vitaminmangel (B12, jern, folat) er svært vanlig i befolkningen. Dette kan føre til svekket immunforsvar og påvirke slimhinnene.
En annen ting som kan påvirke immunforsvaret er autoimmune sykdommer hvor kroppen angriper egne celler. Tarmsykdommer som Crohns og cøliaki knyttes til munnskold. Skader på tennene og munnen som følge av biting, hard børsting av tennene og skarpe matbiter irriterer også slimhinnene og øker sannsynligheten for munnskold.
Blant årsakene som er mindre forsket på påpekes det at hormonelle endringer hos kvinner, spesielt under menstruasjon, graviditet og overgangsalder, kan øke sannsynligheten for å få munnskold. Noen legemidler, som NSAIDs, kan også irritere munnhulen og øke risikoen. Krydret mat kan irritere og forverre allerede eksisterende sår.
Hvordan behandles munnskold?
Det finnes medisinske behandlingsalternativer for munnskold, men de fleste tannleger vil anbefale å prøve selvbehandling først da dette har vist seg å være svært effektivt.
Selvbehandling
- Isbiter kjøler ned området, lindrer smerter og reduserer hevelse
- Munnskyllevann har antibakterielle egenskaper som forebygger infeksjon
- Saltvannsskylling renser såret og reduserer betennelse
- Bakepulver på såret nøytraliserer syre og fremmer tilheling
- Bedøvende gel og reseptfrie smertestillende legemidler kan gi midlertidig smertelindring
Medisinsk behandling
- Reseptbelagte munnskyllevæsker lindrer smerte og ubehag, forebygger og behandler infeksjoner og holder såret rent
- Lokale kortikosteroider reduserer betennelsen og fremmer raskere tilheling.
- Lokalbedøvende midler gir midlertidig smertelindring
- Immunmodulerende legemidler justerer immunresponsen i kroniske eller alvorlige tilfeller
- Laserbehandling er relativt nytt, men er en effektiv behandling for å redusere smerte og fremme tilheling
Gode råd for å unngå munnskold
Det finnes enkle ting du kan gjøre for å forebygge munnskold og slippe unødvendige smerter og behandling. Å opprettholde god munnhygiene og børste tennene minst 2 ganger daglig forebygger infeksjon. For å unngå nye sår bør du bruke en myk tannbørste som er skånsom mot slimhinnene.
Kosttilskudd som B12, folat og jern kan bidra til å styrke immunforsvaret og hindre sårdannelse. Du bør unngå syrlig og krydret mat som gir irritasjon og smerte. Tobakk irriterer munnen og kan forverre eksisterende munnskold, og bør derfor unngås.
Stress er ofte den utløsende årsaken til munnskold, og å redusere stress forebygger utbrudd. Hvis du har et pågående utbrudd, bør du følge rådene over, drikke mye vann for å fremskynde tilheling og la være å røre sårene for å hindre spredning og forverring av utbruddet.
Når bør du kontakte tannlege?
I de aller fleste tilfeller er munnskold uproblematisk og forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker. Du bør imidlertid holde øye med utbruddet og ta kontakt med tannlege ved behov. Dersom såret ikke blir bedre med selvbehandling kan tannlegen gi sterkere legemidler.
Store, dype sår, sår som varer over 2 uker og hyppige utbrudd kan indikere underliggende sykdommer og vitaminmangler. Hvis du opplever munnskold i kombinasjon med symptomer som feber, hovne kjertler eller vekttap bør du ta kontakt med tannlege for en undersøkelse.
Når du kommer til tannlegen kommer han eller hun til å undersøke munnhulen og utrbuddet nøye, og i noen tilfeller utføres tester som blodprøver eller biopsi. Ved behov får man resept på medisinsk behandling som kortikosteroider eller sterke munnskyllevæsker. Tannlegen vil også utelukke alvorlige tilstander som munnkreft eller autoimmune sykdommer.
Oppsummering
Munnskold er smertefulle sår i munnen som varer i 1-2 uker, som oftest forårsaket av stress eller vitaminmangler. Det kan behandles med selvbehandling i form av blant annet saltvann og munnskyllevann. I noen tilfeller kan medisinsk behandling som kortikosteroider og laser bli aktuelt.
Dersom du har store, langvarige sår eller hyppige utbrudd, bør du kontakte tannlege for en undersøkelse. Dette er spesielt viktig om du opplever andre symptomer som feber eller vekttap samtidig, ettersom dette kan indikere alvorlige problemer.