Har du noensinne opplevd intense smerter som ikke gir seg etter tanntrekking? For mange er trekking av tenner en enkel prosess uten komplikasjoner, men i noen tilfeller kan det oppstå en betennelse i kjevebenet som komplikasjon av tanntrekkingen.
Konsekvensene av en slik betennelse kan være alvorlige dersom den ikke behandles. I denne artikkelen får du vite alt du trenger om hvorfor og hvordan disse betennelsene oppstår, hvordan de behandles og hvordan de kan forebygges.
Hvordan oppstår betennelse i kjevebenet etter tanntrekking?
Betennelse i kjevebenet etter tanntrekking er en komplikasjon som oppstår når såret ikke gror riktig etter inngrepet. Det finnes to hovedtyper betennelser i kjevebenet.
Alveolitt er når betennelsen oppstår i tomrommet hvor tannen ble fjernet, mens osteomyelitt er en alvorlig infeksjon i selve kjevebenet. Dette er en relativt sjelden komplikasjon som følge av tanntrekking, og kun 1,4% av tanntrekkinger fører til betennelse i kjevebenet.
Hva utløser betennelse i kjevebenet?
Det finnes flere mulige årsaker til betennelse i kjevebenet. Dersom såret ikke holdes godt nok rent, kan bakterier i munnen komme til såret og føre til infeksjon i bløtvevet og benet. “Dry socket”, som oppstår når blodproppen ikke dannes riktig eller blir borte for tidlig, er også en vanlig årsak til betennelse i kjevebenet ettersom såret blir mer utsatt for bakterier.
I tillegg kan det oppstå bakterielle infeksjoner i benvevet, som kan forårsake alvorlige infeksjoner, som osteomyelitt om det ikke behandles tidlig nok. Sist, men ikke minst, kan dårlig munnhygiene føre til opphopning av bakterier i hullet, og komplikasjoner under selve inngrepet kan skade vevet og gjøre det mer sårbart for infeksjon.
Vanlige symptomer på betennelse i kjevebenet
Symptomene på betennelse i kjevebenet varierer fra person til person. Man opplever som oftest ubehag en liten stund etter tanntrekking, men smertene bør avta etterhvert.
- Vedvarende eller økende smerter
- Hevelse i kjevebenet
- Rødhet og varme rundt tannen
- Feber og dårlig allmenntilstand
- Dårlig lukt fra munnen
- Utflod fra såret
Hvem er mest utsatt for komplikasjoner?
Noen er alltid mer utsatt for komplikasjoner enn andre. En av de største risikofaktorene for betennelse i kjevebenet er komplekse tanntrekkinger av for eksempel visdomstenner, som kan gi større skader på vevet og forsinke sårtilhelingen.
Dårlig munnhygiene og tidligere tanninfeksjoner gir alltid større risiko for komplikasjoner etter tannbehandling. I tillegg er røykere spesielt utsatt, siden røyk har en betydelig effekt på munnhygienen og reduserer evnen til sårtilheling.
Diabetes og andre sykdommer som gir svekket immunforsvar øker også risikoen ettersom man har en svekket evne til å bekjempe infeksjoner. Alder er også en risikofaktor fordi man har lengre tilhelingsprosess og ofte redusert immunforsvar.
Hvordan stiller tannlegen diagnosen?
Tannlegen kommer til å foreta en klinisk undersøkelse og se på tennene dine, med spesielt fokus på det aktuelle området hvor tannen ble trukket. Ofte kan det være aktuelt å ta røntgen for å få et mer nøyaktig bilde av hvor alvorlig betennelsen er.
I tilfeller hvor betennelsen er alvorlig kan det hende at tannlegen ønsker å foreta mikrobiologisk testing av det infiserte vevet. Da tas en prøve av vevet med pinsett eller et lignende lite instrument, og sendes til et laboratorium for videre testing.
Behandling av betennelse i kjevebenet
Hvordan betennelsen behandles avhenger av alvorlighetsgraden. Etter et inngrep vil tannlegen alltid gi informasjon og råd om riktig etterbehandling.
- Smertelindring med paracet eller ibux kan hjelpe dersom du opplever sterke, vedvarende smerter.
- Skylling med antiseptisk løsning kan gjøres hjemme etter tannlegens råd, og kan ofte bidra til å skylle vekk bakterier fra såret og fremme sårtilheling.
- Antibiotika kan bli aktuelt dersom betennelsen har blitt alvorlig nok til å kreve kraftigere legemidler.
- Kirurgisk fjerning av infisert benvev gjøres kun i svært alvorlige tilfeller hvor det er høy risiko for alvorlige komplikasjoner som følge av tilstanden. Dette er et inngrep som utføres hos tannlegen, i motsetning til de andre behandlingsalternativene.
Hva er konsekvensene av ubehandlet betennelse i kjevebenet?
Dersom betennelsen i kjevebenet ikke behandles tidsnok, kan det få alvorlige og langvarige konsekvenser. Infeksjonen kan spre seg til andre områder som bihulene, nakken, hodet, munnhulen, ørene og i verste fall blodet. Hvis betennelsen ikke behandles kan også de plagsomme, vedvarende smertene bli kroniske.
Noen utvikler osteomyelitt, den mer alvorlige betennelsen i kjevebenet, og dersom man har en svært alvorlig tilstand kan man risikere å tape kjevebenet sitt dersom man ikke oppsøker behandling. Derfor er det viktig å søke hjelp så tidlig som mulig ved mistanke om betennelse i kjevebenet etter tanntrekking.
Tips for å unngå betennelse i kjevebenet etter tanntrekking
Heldigvis er betennelse i kjevebenet en sjelden komplikasjon av tanntrekking, og det er mange forebyggende tiltak som kan minimere risikoen for at en slik betennelse oppstår. Først av alt er det viktig å opprettholde god tannhygiene både før og etter inngrepet for å sikre at munnen er fri for bakterier.
Det viktigste du gjør etter inngrepet er å følge instruksene du har fått fra tannlegen om hvordan du skal pleie området. Ofte anbefaler tannlegen forsiktig bruk av munnskyllevann med klorheksidin etter inngrepet for å beskytte munnhulen mot bakterier.
I tillegg kan det være lurt å unngå sugebevegelser som kan skape negativt trykk, irritere området eller la bakterier komme inn i det åpne såret.
Oppsummering
Betennelse i kjevebenet etter tanntrekking er en sjelden, men svært smertefull komplikasjon som kan føre til svært alvorlige konsekvenser dersom det ikke behandles, i verste tilfelle spredning av infeksjon til blodet og tap av kjevebenet.
Det viktigste du kan gjøre for å unngå alvorlige komplikasjoner etter tanntrekking er å informere tannlegen din om mulige risikofaktorer før inngrepet, opprettholde god munnhygiene både før og etter inngrepet og følge tannlegens råd og instrukser om etterbehandling.
Dersom du legger merke til bekymringsverdige symptomer etter tanntrekking bør du kontakte tannlegen så raskt som mulig for en undersøkelse og eventuell behandling av betennelsen i kjevebenet for å unngå alvorlige konsekvenser.