Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Dårlig ånde – 10 enkle tips for friskere pust

Mange av oss har opplevd å våkne med stålånde om morgenen. Ifølge statistikk fra InFact sliter faktisk så mange som 60 prosent av den norske befolkningen med dårlig ånde. Vi tok en prat med tannlegene i Tannlegeteam om hva som forårsaker dårlig ånde og hva du kan gjøre for å få det under kontroll. Vi samlet inn 10 enkle og greie råd som de fleste vil klare å følge med litt innsats.
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva forårsaker dårlig ånde?

  Det medisinske uttrykket for dårlig ånde er halitose og er ofte et resultat av dårlige munnhygiene, men det kan også være et tegn på andre helseproblemer. Ofte kan du redusere den dårlige ånden ved å ta enkle grep på egenhånd, men det er også tilfeller hvor det er nødvendig å oppsøke en tannlege eller lege.  Vi har sett på noen av de vanligste grunnene til at den illeluktende pusten oppstår.

  Dårlig ånde fra bestemte matvarer

  Hovedårsaken til dårlig ånde er nedbrytningsprosessen av matpartikler i munnen. Etter å ha spist, kan matrester sette seg fast mellom tennene, tannkjøttet og tungen. Bakterier bryter deretter ned matpartiklene og produserer svovelforbindelser som gir pusten en dårlig lukt over tid.

  Enkelte matvarer som løk, hvitløk eller krydder kan dessuten forårsake dårlig ånde via blodet og lungene som dermed setter sitt preg på pusten din.

  Kosthold som fokuserer på inntak av sunt fett og faste kan dessuten forårsake dårlig ånde. Dette skyldes nedbrytning av ketoner som er fett som produserer kjemikalier og har en sterk lukt.

  Dårlig munnhygiene

  Tannpuss to ganger om dagen i minst to minutter og daglig tanntråd er avgjørende for å fjerne matpartikler fra tenner, tannkjøtt og tungen. Når tennene ikke pusses dannes det en klebrig film av bakterier som vil forårsake dårlig ånde. 

  Dårlig ånde kan for mange være skjemmende, Tannlegeteam tipser om hvordan du kan få bukt med ånden.

  Tørr i munnen

  Spytt er kroppens naturlige måte å rense munnen på. Hvis munnen er naturlig tørr (for eksempel etter å ha sovet) eller på grunn av sykdom, kan lukt bygge seg opp og forårsake dårlig ånde. Konsum av alkohol og røyking dehydrerer også munnen. 

  10 tips mot dårlig ånde

  1. Tannpuss: Puss tennene to ganger om dagen. Husk å bytte den manuelle tannbørsten eller det elektriske tannbørstehodet hver 2. til 3. måned.
  2. Børst tungen: Bakterier har en lei tendens til å bygge seg opp på den innerste delen av tungen. Her kan du bruke en tungeskrape som du får kjøpt på apoteket eller pusse tungen med en myk tannbørste.
  3. Tanntråd: Bruk tanntråd/tannpirker mellom tennene minst én gang daglig. Dette forhindrer at bakterier og plakk bygger seg opp mellom tennene.
  4. Munnskyllevann: Antibakteriell munnskyllevann kan bidra til å redusere bakterier i munnen. Hvis du ikke er sikker på hvilket munnskyll du skal kjøpe, spør tannlegen din ved neste besøk. 
  5. Sunt kosthold: En diett rik på matvarer som må tygges lenge (for eksempel gulrøtter og epler) er en fin måte å øke spyttproduksjonen i munnen. Produkter som inneholder mye sukker, alkohol og kaffe kan imidlertid forårsake dårlig ånde. 
  6. Drikk vann: Drikk rikelig med vann for å unngå munntørrhet. Tygging av sukkerfri tyggegummi kan også bidra til å stimulere spyttproduksjon.
  7. Sjekk medisinene: Noen medisiner kan redusere spytt og kan derfor bidra til munntørrhet og dårlig ånde. Andre brytes ned i kroppen og frigjør kjemikalier i pusten som forårsaker en stygg lukt.
  8. Rengjør proteser: Matpartikler og bakterier kan sette seg fast mellom og under proteser. Det er viktig å ta en protese ut over natten og rengjøre den grundig før du setter den tilbake i munnen neste morgen.
  9. Bestill tannlegetime: Tannråte, periodontitt, løse kroner og andre tannplager kan fort føre til dårlig lukt. Sørg for å bestille tannlegetime hvis du opplever tannpine, blødende tannkjøtt eller hevelse i munnen. 
  10. Regelmessige undersøkelser: Regelmessige tannlegeundersøkelser gjør at tannsykdommer oppdages på et tidlig tidspunkt slik at du kan forebygge mer alvorlige skader. Sjekk også om undersøkelsen inkluderer airflow tannrens, som er den mest skånsomme og effektive måten å fjerne belegg på tennene.  Våre vennlige tannleger i TannlegeTeam svarer dessuten gjerne på spørsmål om tanntråd, munntørrhet og foretrukne typer munnskyllevann og tannkremer.

  Vi i TannlegeTeam står klare til å hjelpe deg! Ta kontakt i dag dersom du opplever dårlig ånde og trenger et vennlig råd om hva du bør gjøre. Nye kunder får 53% rabatt på en komplett undersøkelse inkludert airflow tannrens og koster kun 649 kroner. En billig investering for å sikre deg frisk pust og et sunt smil! 

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top