Tannlegeteam logo

Tannlegeteam

Tannbyll

Tannlegeutstyr
Innhold
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hva er en tannbyll og hvorfor oppstår den?

  Overordnet kan tannbyll deles opp i tre hovedkategorier

  Periapikal abcess – når tannbyllen oppstår ved roten av en tann

  Dette er den vanligste typen tannbyll, som oppstår hvis nerven i en tann blir betent eller dør. Dette kan eksempelvis være på grunn av et dypt hull eller grunnet en sprekk i tannen.

  Periodontal abcess – når tannbyllen oppstår tannkjøttet på langs med tann

  Denne typen tannbyll oppstår ved opphoping av bakterier i en lomme i tannkjøttet og er forbundet med langt fremskreden periodontitt, som er en tannkjøttsykdom som medfører tannløsning.

  Pericoronal abcess – når tannbyllen oppstår i tannkjøttet som dekker en tann.

  Denne formen for tannbyll kan oppstå når en tann har begynt å bryte frem, men ikke har kommet helt opp. Dette kan medføre at matrester og bakterier setter seg fast i området mellom tannen og tannkjøttet fordi det er vanskelig å holde rent. Man forbinder gjerne denne typen tannbyll med visdomstenner

  Hvordan forebygge tannbyll

  Den vanligste årsaken til at en tannbyll oppstår er grunnet dårlig tannpleie over tid. Om du ønsker å forhindre problemer i fremtiden er dette gode punkter å følge:

  • Ha en god rutine på tannstellet med tannpuss morgen og kveld
  • Benytt tanntråd eller mellomromsbørster for å rengjøre mellom tennene
  • Besøk tannlege regelmessig for kontroll og vedlikehold. 
  • Reparer hull og skadde tenner raskt for å forhindre spredning av karies.

  Diagnose av tannbyll

  Tannlegen vil undersøke tennene med tilhørende røntgenbilder å utrede årsaken til en tannbyllen. Røntgenbildene kan vise opphavet til betennelsen, og om den har spredd seg til andre steder eller skadet nærliggende tenner eller ben. 

  Hvordan behandle tannbyll?

  For å behandle en tannbyll, må opphavet til betennelsen fjernes, dette kan gjøres på følgende måter:

  Rotfylling og krone

  Ved tannbyll som oppstår ved tannroten er rotfylling den vanligste behandlingen.

  Tannlegen renser ut betent eller dødt vev fra tannroten og rengjør røttene. Når innsiden av tannen er helt ren rotfylles tannen. Etterpå forsegles tannen med en tannfylling eller krone for å gjenopprette tannens form og funksjon. 

  Trekking av tann

  Vi anbefaler kun å trekke tannen hvis tannen er så ødelagt at det ikke går an å reparere, eller om tannen er knekt under tannkjøttnivå eller på langs gjennom roten, eller i tilfeller vevet rundt er så skadet at det ikke klarer å holde tannen på plass. 

  Forebygg tannbyll

  Du kan forebygge tannbyll og betennelse i tenner og vevet rundt, ved å opprettholde god munnhygiene, og årlig kontroll hos tannlegen for undersøkelse av tennene.

  Våre tannleger har lan erfaring med utredning og diagnostikk av tannbyll. Ta kontakt med oss via 22 655 777 eller bestill time hos våre tannleger via online timebestilling for å få hjelp med din tannbyll idag!

  Bli kvitt tannbyll og betennelse

  Ved ditt besøk vil din tannlege undersøke hva som forårsaker tannbyllen ved hjelp av røntgen og undersøkelse av munn og tannkjøtt manuelt. Deretter vil tannlegen drøfte et eller flere behandlingsalternativer med deg, og i førsteomgang også drenere byllen for å redusere smertene.

  Frykter du at du har en tannbyll eller betennelse i munnen? Ubehandlet over tid kan dette ha store konsekvenser, og vi anbefaler derfor å ta kontakt med vår tannlegevakt for utredening.

  Du kan bestille din time online, eller ringe 22 655 777

  Fler artikler innenfor samme tema

  Scroll to Top